La nostra historia

L’any 1993, arrel d’uns castells de focs d’artifici que organitzava el Centre de Joves municipal per la Festa Major de Bellavista , es començà a forjar l’idea de crear un grup de diables. Aprofitant en l’equip de monitors hi havia un diable de Badalona, l’Artur, amb l’ajuda del director del centre, el Pepe Algar, i la supervisió del diables de Canovelles, es va organitzar un taller de diables i va ser allà on va començar tot.

Durant el Carnaval de 1994 al barri  Bellavista, el grup té el seu bateig de foc, és a dir, la primera sortida d’aquesta jove entitat. Els nostres vestits són fets de tela de sac de patates i les forques construides amb fusta, tot fet pels mateixos joves en el taller del Centre de Joves. Durant aquest període els components del taller realitzen diferents sortides a les Festes Majors del nostre municipi, amb molt bona acollida per part dels organitzadors i assistents.

 

Entre el 1995 i el 1996, es començà a preparar els estatuts, ja amb la tutela del Jesús Cano, un monitor nou del centre de joves, i sempre amb la supervisió del director del centre, el Pepe Algar. Durant aquest període, el grup realitzà diverses sortides de foc: Festa Major de Bellavista, fira de Sant Ponç, Festa Major de Corró d’Avall, Festa Major de Llerona,ect…

El 15 de gener del 1996 són aprovats els estatuts, ja som una entitat!!!. El primer president de la nova era, va ser el David Cañas, encara que, malauradament un any després va haver de deixar el seu càrrec, per incompatibilitat amb la seva feina. La Merche Toro, el Juan Carlos Burgueño i  el Jesús Cano són la resta de components d’aquesta jove junta. Encara que ja som una entitat, seguim molt lligats al Centre Municipal de Joves. El 1996 també va ser un any de canvis, ja que varem aconseguir  una subvenció, per poder renovar el vestuari i per la construcció d’una bèstia de foc. El nou vestuari consistia en tela de cotó negra i vermella (es manté en l’actualitatl), però amb la peculiaritat que aquesta tela va patir un procés “casolà” d’ignifugació cal dir que amb pèssims resultats.

 

Encara que teníem el pressupost per la bèstia de foc (37.000 ptes. per ser més exactes), la construcció d’aquesta es va demorar tot un any.

No és fins l’any 1997 que el grup de diables no disposa d’un local, lluny del centre de joves, i compartit amb un Centre excursionista,una altra entitat juvenil del municipi. Aquest local es troba ubicat a les antigues escoles Joan Sanpera i Torras, és aquí on es començà a construir la bèstia de foc, que després va passar a construir-se a casa d’un monitor del centre de joves, més per imposició que per devoció. A finals d’aquest any el president de l’entitat, David cañas, ha de deixar el seu càrrec i les rendes dels diables són agafades pel Pepe Algar, amb l’ estreta col·laboració d’un jove Ismael Cañas, germà de l’antic president. És una època de continuïtat i d’aprenentatge,  perquè comencem a navegar sense la tutela de l ‘equip del Centre de Joves.

A  la Festa Major de Bellavista del 1997  es va fer el bateig de la nostra nova bèstia de foc “El Closques”. Representava un drac sortint d’un ou, un any més tard vam decidir posar-li rodes degut a al seu elevat pes.

El 26 de Febrer del 2000 estrenàrem nou local per la colla, la nostra actual seu. Es troba ubicada a la Plaça de l’Ajuntament, anys enrera havia estat un dispensari mèdic. El mateix any es van invertir el papers en la direcció del grup, ara era l’ Ismael Cañas, el que agafava les regnes de la colla i el Pepe Algar el que mantenía una estreta col.laboració.

Al 2001 es creà el grup de Timbalers “Jarana” que no només s’encarregà d’animar els correfocs, sinó que també era l’encarregat de portar la música a les diferents festes del municipi. La vida d’aquest grup va ser curta i als 2 anys de la seva creació, el grup es dissol i desapareix.

A mitjans del 2002, durant unes feines de neteja del magatzem de l’Ajuntament, on es trobava guardat El Closques,  la bèstia va ser portada per error a l’abocador i així  va desaparèixer de les festes del nostre municipi.

A l’inici del 2003 amb les ganes d’innovar als correfoc  per iniciativa de la Sandra Alonso i amb el suport del grup de diables, es creen Les Sàtires de Foc, una secció que dedicada als  malabars de foc. Així, a la Festa major de Bellavista  del mateix any tenen el seu bateig de foc. La Sandra, la Mire, la Yolanda, l’Ana i el Yunes són els primers components d’aquest nou grup, en l’actualitat el grup està format per una quinzena de noies, sota la direcció de la Núria  Garcia.

No és fins el 2005 que l’Ajuntament es fa responsable de la desaparició del “Closques” i podem signar un acord que portarà una nova bèstia al municipi , El Cabró de les Franqueses. El 14 de Setembre del 2005 a la Festa Major de Corró D’avall, és on té el seu bateig de foc i deixa bocabadats a tots els assistents.

Al 2008 el grup dóna un pas molt important per garantir el seu futur i es crea la colla infantil dels diables els Encendraires, els Encendrots.  Aquest petit grup està format per una vintena de nens de 8 a 12 anys i els seus caps de colla són la Merche i el Bruno.

La història continúa…………

One thought on “La nostra historia

  1. rbn

    snif… sniff…

    soys unos viejunos!

Comments are closed.