Bèsties

EL CABRÓ DE LES FRANQUESES

 

 

Construït l’any 2005, per Esperança Cases, i estrenat a la Festa Major de Corró d’Avall (Les Franqueses del Vallès), El Cabró és la nostra bèstia principal. El podríem classificar dins del grup de bestiari fantàstic o mitològic, pel seu aspecte, híbrid entre un humà i un mascle cabró.

És una bèstia lleugera i de petites dimensions, portada per un únic bastaix, però amb una gran capacitat de moviments, el que la fa molt dinàmica i visual. Gràcies a la inventiva de la colla, ha passat de tenir 4 punts de foc, a 10, el que ens permet allargar les enceses i els balls de lluïment.

El Cabró ha participat en trobades de bèsties a Ripollet, a Llinars, a Montmeló o a Canovelles, a més de les organitzades per la pròpia colla dels “Encendraires”. Si volguéssim destacar alguna, però, hauríem d’esmentar la trobada de bèsties de les festes de Sta. Eulàlia de Barcelona, organitzada per l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

 

 

 

ELS TOROS

És un grup de tres toros que cadascun té un color que pel seu nom s’identifiquen molt rapid : un és el Negrillo que és el toro més vell i de color negra, l’altre es diu Rojillo que és de color marró vermellós i l’altre es diu Manchao que és blanc amb taques.

Cada toro és portat per una sola persona i tots tres tenen una tracció amb rodes per fer més fàcils els seus moviments.

La colla va tindre el seu primer toro ara fa 20 anys quan es va fer una cremada de l’ajuntament (acta estrella dels diables en la festa major de Corró d’Avall a Les Franqueses del Vallès), ara que han passat aquests 20 anys i el toro continua sol, la colla va pensar en poder construir dos companys pel nostre toro i que aquest pogués fer un bon espectacle de toros embolats per totes les festes del nostre poble i per tot arreu on anem.

 

EL CLOSQUETES

Bèstia infantil que representa un Drac sortint de l’ou, es una representació de la primera béstia que va tenir la colla.